foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

REGULAMIN KONKURSU

na „Najlepszy przepis na potrawę regionalną okolic Leśnicy"

 I. POSTANOWIENIA OGÓLNE

1. Niniejszy regulamin określa warunki, na jakich odbywa się konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę regionalną okolic Leśnicy”.

2. Organizatorem konkursu jest Szkoła Podstawowa im. Obrońców Góry Chełmskiej w Leśnicy. Konkurs odbywa się  pod Honorowym Patronatem Burmistrza Leśnicy.

3. Przepisy zebrane w drodze konkursu posłużą do opracowania i wydania zbioru potraw regionalnych w „Leśnickiej książce kulinarnej” w ramach realizowanego przez Szkołę Podstawową w Leśnicy projektu obchodów 800-lecia Leśnicy.

II. CEL KONKURSU

1. Zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla  okolic Leśnicy powszechnie znanych i rozpoznawalnych, które mogłyby stać się ich wizytówką.

2. Wyszukanie tradycyjnych receptur potraw, które rozszerzą listę osobliwości kulinarnych regionu.

3. Nominacja konkursowych potraw do opublikowania w zbiorze potraw regionalnych (książka kucharska) w ramach realizowanego przez Szkołę Podstawową w Leśnicy projektu obchodów 800-lecia Leśnicy.

4.  Zachowanie niepowtarzalnych walorów smakowych potraw regionalnych.

5. Rozpowszechnianie wiedzy o dziedzictwie kulinarnym naszego regionu wśród mieszkańców w tym dzieci i młodzieży.

6. Promowanie kultury regionalnej.

 

 III. PRZEDMIOT KONKURSU

1. Przedmiotem konkursu są przepisy na potrawy tradycyjne, tj.:

· charakteryzujące się szczególnymi cechami, wynikającymi często z warunków glebowych i/lub klimatycznych, środowiskowych obszaru, na którym są wytwarzane,

· z użyciem lokalnych produktów i surowców,

· znane w okolicy, wywodzące się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów,

2. Potrawą jest odpowiednio przygotowane pożywienie będące jednym ze składników posiłku (jak: przystawka, zupa, danie główne) podawane na gorąco lub zimno. Za potrawę w ramach konkursu

uznaje się także: ciasta, wyroby cukiernicze, desery, napoje bezalkoholowe.

3. Nie będą brane pod uwagę potrawy wymyślone na potrzeby konkursu.

4. Przepisy mogą być zapisane w języku polskim, niemieckim lub w gwarze śląskiej.

IV. UCZESTNICY KONKURSU

1. W konkursie mogą wziąć udział uczniowie klas I-VI szkół podstawowych z gminy Leśnica, uczniowie Publicznego Gimnazjum w Leśnicy oraz SOSW w Leśnicy.

2. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie trzy przepisy na potrawy.

V. PRZEBIEG KONKURSU

 

 

1. Ogłoszenie Konkursu na stronie internetowej organizatora oraz rozesłanie informacji drogą elektroniczną do w/w szkół.

2. Złożenie zgłoszenia konkursowego w sekretariacie Szkoły Podstawowej im. Obrońców Góry Chełmskiej w Leśnicy.

3. Zgłoszenie konkursowe musi zawierać:

3.1. Formularz zgłoszeniowy stanowiący Załącznik nr 1 „Karta zgłoszenia”w wersji papierowej z własnoręcznym podpisem.

3.2. Zdjęcia potrawy – w formacie JPG, bez przeróbek w programach graficznych.

3.3. Przepis (nazwa potrawy, składniki, sposób wykonania, dodatkowe informacje np. skąd pochodzi przepis, z którego roku)– pismo komputerowe, czcionka Times New Roman, rozmiar 14. 

3.4. Przepis oraz zdjęcia prosimy złożyć również na nośniku elektronicznym (płyta CD, opisana imieniem i nazwiskiem autora i tytułem konkursu).

Prace konkursowe i formularz zgłoszeniowy (wg pkt. 3.1 – 3.4) należy złożyć do dnia  31.05.2017 roku.

 

4. Komisja Konkursowa powołana przez dyrektora SP w Leśnicy spośród zgłoszeń spełniających kryteria Konkursu dokona oceny merytorycznej przepisów na potrawy tradycyjne wg kryteriów. Załącznik nr 4 do Regulaminu.

5. Wybrane przez Komisję przepisy zostaną zamieszczone w zbiorze potraw regionalnych (książka kucharska), a najlepsze prace zostaną nagrodzone.

6. Komisja zastrzega sobie możliwość korekty przekazanych przepisów do celów publikacji w zbiorze potraw.

7. Informacja o wynikach konkursu podana zostanie na uroczystości 800-lecia Leśnicy w dniach 29.09-1.10.2017 r.

 

VI. INNE POSTANOWIENIA REGULAMINOWE

 

1. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych (imię, nazwisko, adres, numer telefonu, email) i publikację, bez prawa do odrębnego wynagradzania, zgłoszonych do konkursu przepisów oraz zdjęć potraw konkursowych.

2. Zakres przetwarzanych danych osobowych obejmuje dane niezbędne do realizacji Konkursu, celem przetwarzania danych jest realizacja konkursu i zamieszczenie przepisów w zbiorze potraw.

Załączniki:

· Załącznik nr 1: Karta zgłoszenia

· Załącznik nr 2: Kryteria oceny przepisów

0B22A1B8 D7EC 47DD A4E8 C5E4271451C6

e dziennik

Co zagraża dzieciom na wsi?

MK certyfikat 184

2024 Copyright SP Leśnica Rights Reserved